Kummikirje 5/2017


Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Talvikausi Zimbabwessa pitää Hararen asukkaita vielä pihdeissään, sillä yölämpötilat liikkuvat edelleen alle +10 asteessa. Päivisin mittari kohoaa toki +17à +22 asteen välille. Politiikassa ja rahamarkkinoilla on sen sijaan kuumaa! Käteisen rahan puute on yhä kova ja keskuspankki onkin päättänyt lisätä ”näennäisrahan” eli Bond Notes -instrumenttien määrää 200 miljoonasta 500 miljoonaan dollariin. Bond Notes kelpaa maksuihin vain kotimaassa. Jotkut ekonomistit ennustavat niiden olevan vuoden loppuun mennessä jo 50% liikkeessä olevasta rahasta. Markkinoilla lienee 15-20% preemio oikeille taaloille. Maatalouden rahoitusta voisi helpottua, jos farmien 99-vuoden vuokrasopimukset voidaan hyväksyä lainojen vakuudeksi.

Valmistelut äänioikeutettujen listoista ja biometrisestä tunnistautumisesta vuoden 2018 harmonisoituihin vaaleihin ovat täydessä vauhdissa. Vaalikamppailussa otsikoita hallitsee sekä valtapuolueen että oppositiopuolueiden sisäinen kiistely, syyttely ja opposition hajaannus.

1. Takaisin Zimbabween ja miltei suoraan stadionille

Syyskuun toisella viikolla palaamme Sepon kanssa taas Harareen ja heti paluuviikon lauantaina 16.9. meillä on Dzikwan vuotuiset yleisurheilukisat Zimbabwen kansallisen stadionin B-areenalla. Kisat kokoavat yhteen Dzikwa lapset ja nuoret ja suuren joukon vapaaehtoisia.

Tämä on suuri ponnistus joka vuosi! Tavoitteena on, että Friends of Dzikwa Society kerää varat ja hankkii tavara- ja muita lahjoituksia kattamaan tapahtuman budjetin, joka on noin 6 000 euroa. Voit tukea urheilukisojamme tekemällä kohdelahjoituksen viitteellä 1167.

HUOM: Priscilla vastaa kisojen järjestelyjen koordinoinnista. Tällä hetkellä hän on eniten huolissaan palkinnoista, joita yhä puuttuu. Jos siis sinulla on hyvää ja suhteellisen kevyttä tavaraa lahjoitettavaksi, ota hetimiten ja viimeistään sunnuntaina 10.9. yhteyttä Oiliin: 050 322 6000 tai oili.wuolle [at] gmail.com.

2. Vuoden II lukukauden koulutulokset

Levita tiimeineen keräsi nopeasti todistukset ja onneksi puuttuvia on nyt vain kourallinen. Olemme tallentaneet kaikki koulutulokset luokkaryhmittäin, löydät ne tästä linkistä.

Huomaathan, että eri aineiden lyhenteet on selitetty kunkin sivun alalaidassa. Uuden opetussuunnitelman myötä in tullut myös aivan uusia aineita.

Kokonaistulos on kunkin sivun oikeassa laidassa:

·         ala-asteella sarake ”Rate” eli saadut pisteet %:ia maksimista sekä sarake ”Pos” eli lapsen sijaluku luokassa.

·         Yläasteella ja lukiossa sarake ”Rate” eli saadut pisteet %:ia maksimista ja ”Points/Passes” eli montako ainetta oppilas on läpäissyt hyväksyttävästi kirjoitetuista aineista

Elokuun loma oli koululaisillemme osittain ahkeraa työntekoa, sillä kaikille loppututkintoja suorittaville ryhmille (Grade 7/ala-asteen tutkinto; Form 4/Ylästeen ja Form 6/Lukion loppututkinto) järjestettiin tukiopetusta. Dzikwalla oli yläasteeen ja lukion päättäville oppilaille 10 opettajan voimin kahden viikon tiukka ja monipuolinen opetus.

3. Vapaaehtoiset & vierailut

Suomen kesän jakso on ollut hiljaista vapaaehtoisrintamalla. Ainoastaan yksi suomalainen, tiedotuksen ammattilainen Hanna, oli Dzikwassa elokuussa kolme viikkoa. Sovimme Hannalle omaan osaamiseen ja alaan liittyviä tehtäviä. Niinpä hän piti yläasteen ja lukion oppilaille suullisen viestinnän työpajoja ja harjoitteita samoin Dzikwan operatiiviselle hallintotiimille. Lisäksi Hanna uudisti muutamaa esitettä, käynnisti puolivuotisraportoinnin Dzikwassa ja piti hauskaa pienten alaluokkalasisten kanssa toimintakeskuksessa. Imiren eläinfarmin virkistävä luontoretki kuuluu aina asiaan.

Syys-joulukuussa meillä on sitten useampia vierailuja. Näillä näkymin tulossa ovat useiksi viikoiksi uutena vapaaehtoisena Saku, vanhoina konkareina Pirkko ja Jussi puolisoineen, mahdollisesti pari Arcadan opiskelijaa työharjoitteluun sekä yhden viikon vierailulle jopa 6-8 HP-juristin ryhmä. Ensi vuoden alkuunkin on jo aika mukavasti tulijoita.

4. Suomi 100 ja orpolasten tukitoiminta 25 vuotta

Valmistelemme yhdessä Suomen Lusakan lähetystön kanssa Suomen juhlintaa Hararessa aivan joulukuun alkuun. Olemme Suomi-juhlaan saaneet tilaksi Hararen kv. koulun auditorion. Suurlähettiläs Timo Olkkonen järjestää tietysti myös juhlat Lusakassa, jonne hän on tilannut Dzikwa kuoron laulamaan. Kuinka ollakaan – toimintakeskuksessa kuuluukin yhä enemmän laulua suomeksi! Juhlien järjestämisessä otamme samalla hiukan varaslähtöä oman toiminnan 25-vuotisjuhlaan, jonka varsinainen päätapahtuma Zimbabwessa olisi ensi vuoden alkupuolella ja ehkä sitten juhlaseminaari Suomessa huhtikuussa.

5. Taloustilanne

Budjettiseurannan ”hälytyskello” osoittaa, että ruokailun tuesta (viite 1038) on koossa 40% eli 20 000 € ja yleiskummeja (vuosimaksu 150 € ja viite 1119) on vasta puolet budjetoidusta määrästä.