Elämää Zimbabwessa – Sisukkaat zimbabwelaiset


Zimbabwen taloustilanne on surkea ja maa todella korruptoitunut. Presidentti Mugaben aikana talous on romahtanut, ja työttömyys huitelee jopa 90 prosentissa. Ja mikä ehkä surullisinta, elinajanodote on laskenut vain 37 vuoteen.

Rahasta on kova pula. Vuonna 2008 alkanut hyperinflaatio sai rahan arvon häviämään silmissä, ja Zimbabwe kasvatti tuolloin seteliensä kokoa useaan otteeseen. Nyt käytössä on pääsääntöisesti Yhdysvaltain dollari.

Sadan miljardin zimbabwen dollarin seteli hyperinflaation ajoilta

Yksityishenkilö saa tällä hetkellä nostaa pankista kerralla korkeintaan 50 dollaria. Dzikwa saa järjestönä nostaa vähän enemmän, mutta raha täytyy yleensä tilata etukäteen. Pankista tulee ilmoitus, kun rahat ovat noudettavissa. Iso osa paikallisen kollegani Levitan työajasta meneekin pankissa. Tutustun myös Yhdysvalloista Baltimoresta kotoisin olevaan Morganiin. Hänkin kertoo seisovansa suurimman osan ajastaan pankkijonossa.

Sähköt ovat maassa vähän väliä poikki, ja hanasta tulee yleensä vain jäätävän kylmää vettä. Tiet ovat järkyttävän huonossa kunnossa. Jos tie on päällystetty asfaltilla, se on täynnä isoja reikiä. Autonkuljettajanani usein toimiva Shepherd nauraakin, etteivät zimbabwelaiset koskaan aja suoraan, vaan aina mutkitellen. Ei siis ihanteellinen paikka helposti autossa huonosti voivalle.. Varsinkin kun liikenne on muutenkin välillä… aika mielenkiintoista. Ohitus saatetaan tehdä esimerkiksi ojan kautta.

Periksi ei anneta

Sarvikuonot keskellä Imiren kaunista luontoa

Kaikesta huolimatta zimbabwelaiset ovat kaikkea muuta kuin lannistuneita. Kaoottisen taloustilanteen takia voisi kuvitella, että maassa olisi levotonta ja rauhatonta. En kuitenkaan koskaan kuule kenenkään valittavan tilanteesta, eikä missään näy mitään merkkejä levottomuudesta.

– Me zimbabwelaiset olemme sitkeitä, me emme anna helposti periksi, toteaa Dzikwan paikallinen vapaaehtoinen Michelle.

Maan sekavan poliittisen ja heikon taloustilanteen vuoksi turisteja ei juurikaan ole. Se on toisaalta sääli, koska maalla olisi niin paljon tarjottavaa. Zimbabwessa on äärettömän rikas kulttuuri ja paljon kaunista luontoa; luonnonpuistot, Victorian putoukset ja savannin sykähdyttävät eläimet. Ja ennen kaikkea ihanat ja ystävälliset ihmiset. Tutut ja tuntemattomat vastaantulijat tervehtivät aina iloisesti. Myös juoksulenkin aikana saatan vaihtaa kuulumisia ventovieraiden vastaantulijoiden kanssa.

Maukkaat passionhedelmät voi nauttia suoraan puusta

Myös ilmasto on miellyttävä. Vaikka Zimbabwe sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, ilmasto ei ole koskaan maan korkean sijainnin ansiosta tukalan kuuma. Turistien puuttumisessa on tietysti se hyvä puoli, että Zimbabwessa voi todella nähdä ja kokea aitoa afrikkalaista elämää, kun turistit eivät ole vielä pilanneet maata.