Haluaisiko koulusi tukea toimintaamme päivätyökeräyksellä?


Koulut ympäri Suomea miettivät syksyllä sopivaa päivätyökeräyskohdetta ja toivomme, että mahdollisimman moni päätyy auttamaan Zimbabwen orpolapsia, sillä hätä on suuri. Yhdistyksen globaalikasvatuksen ”laulava lähettiläs” Letwin Chakanetsa kiersi ahkerasti kouluja keväällä kertomassa suomalaisille opiskelijoille kuinka haastavaa aikuistuvan orpotytön elämä Zimbabwessa on vahvan perinnekulttuurin ja modernin yhteiskunnan ristipaineissa. Koulua halutaan käydä kovasti, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta.

Letwinin tarina kosketti monien sydämiä ja nyt on mahdollisuus auttaa hänen lisäkseen yhdistyksen 400 orpolasta, varmistaen, että heitä varten rakennettu toimintakeskus Dzivarasekwan köyhässä lähiössä voi jatkaa toimintaansa. Siellä lapset voivat turvallisesti olla lapsia ja tavata ystäviään. Se on paikka, missä lapset saavat lämmintä ruokaa, tekevät läksyjä, oppivat tietotekniikkataitoja, saavat tukiopetusta, pelaavat pallopelejä, harrastavat tanssia tai musiikkia ja hakevat puhdasta vettä.

Tänä lukuvuonna 2017-18 Zimbabwen Aids-orvot ry:llä on tarjota kolme konkreettista tukikohdetta, joille koulut voivat kerätä rahaa. Zimbabwessa ei ole ilmaista kouluruokailua, minkä vuoksi toimintakeskus tarjoaa kuutena päivänä viikossa tukiohjelman lapsille ruokaa. Vuosittain keittäjämme, jotka ovat yksinhuoltajaäitejä, valmistavat noin 80 000 ateriaa. Kuukauden ruoat 400 lapselle maksavat 7000 euroa ja kaikki apu on tarpeen, jotta keittiö voi jatkaa tärkeää työtänsä. Toinen mihin toimintakeskus tarvitsee tukea on aurinkosähkön lisääminen, sillä sähkökatkot ovat tavallisia Zimbabwessa ja vihreitä arvoja pyritään korostamaan toiminnassamme. Kolmanneksi tarvitaan oppikirjoja tukiopetusta varten, mikä tapahtuu vapaaehtoisten voimin toimintakeskuksessa. Yhdistyksen hallinnolliset kulut ovat pieniä ja katetaan jäsenmaksuilla, joten kaikki päivätyökeräyslahjoitukset menevät lyhentämättöminä apua tarvitseville.

Tukemalla yhdistystämme, suomalaiset nuoret pääsevät konkreettisesti auttamaan zimbabwelaisia nuoria, joilla on samanlaisia haaveita ja pelkoja tulevaisuutta koskien kuin heilläkin. Yksi asia on kuitenkin eri lailla. He ovat syntyneet olosuhteisiin, missä kaikki ei välttämättä ole mahdollista ilman auttavaa kättä. Hyväntekeväisyys opettaa nuorille myötätuntoa ja suvaitsevaisuutta ja pienen suomalaisyhdistyksen kautta koulu voi luoda aidon yhteyden auttamaansa kohteeseen. Joidenkin koulujen oppilaskunnat ovat päiväkeräystyön inspiroimana ottaneet oman zimbabwelaisen kummilapsen tai järjestäneet teemapäivän talkoineen tutustuakseen hyväntekeväisyyskohteeseen paremmin.