Meidän tarinamme


Kaikki alkoi vuonna 1992, kun yrityskonsulttitöiden perässä Harareen, Zimbabween muuttanut suomalaismies nimeltä Seppo Ainamo lupasi maksaa omista varoistaan yhden 8-vuotiaan pojan koulumaksut, koska yksinhuoltajaäidillä ei ollut siihen varaa. Projekti alkoi pikku hiljaa kasvaa ja vuonna 1995 Seppo tuki jo kahdeksaa vähäosaista zimbabwelaislasta. Suomen Pankissa uransa tehnyt Oili Wuolle löysi itsensä Zimbabwesta syyskuussa 1996 eteläisen Afrikan alueellisen koulutusjärjestön palveluksesta. Vuonna 1996 Seposta ja Oilista tuli pari. Heitä yhdisti mm. tahto tehdä hyväntekeväisyyttä, joten Sepon aloittaman projektin lasten lukumäärä nousi samana vuonna 36:teen.

Ystävien ja sukulaisten rohkaisevan tuen siivittämänä Sepon ja Oilin oli mahdollista lisätä lasten määrää vuosi vuodelta. Vuonna 2002 projektille rekisteröitiin asianmukaisesti säätiö Zimbabwessa: Dzikwa Trust Fund, joka toimii paikallisena yhteistyökumppanina. Zimbabwen Aids-orvot ry perustettiin vuonna 2003 toiminnan vakuuttavuuden lisäämiseksi. Yhdistys ja Dzikwa-säätiö tekevät yhteistyötä niin, että Dzikwa omistaa yhdistyksen rahoittaman lasten oman toimintakeskuksen Dzivarasekwassa, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2007.

Seppo Ainamo ja lapset

Nyt yli 25 vuoden jälkeen yhdistyksellä on noin 500 jäsentä ja tuettavia lapsia noin 400, heistä 63 % on tyttöjä ja ikäjakauma on 6 – 23 vuotta. Nyt kaikki lapset pääsevät käymään koulua kummien avulla. Nyt lapsilla on toimintakeskuksessa turvallinen ympäristö, missä heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan monipuolisesti. Yhdistyksen perustajat Seppo ja Oili ovat heille kaikille zimbabwelaisen laajennetun perhekäsityksen mukaan isä ja äiti. Yhdessä kaikkien Zimbabwen Aids-orvot ry:n tukijoiden kanssa he haluavat, että lasten oikeuksista pidetään kiinni ja tekevät kaikkensa, että lapset saisivat parhaat mahdolliset edellytykset kasvaa aikuisiksi ja oman maansa vaikuttajiksi.

Oili ja Seppo

”Hyväosaisilla on aina vastuuta heikommista. Maapallon ihmiset ovat monin tavoin yhä riippuvaisempia toisistaan ja toki länsimailla on myös historiallinen osansa meidän ja kolmannen maailman välisen kuilun syntymisessä. Emme voi vain sulkea silmiä siltä, että maailmassa yhä joka viides elää äärimmäisessä köyhyydessä. On yhteinen etu, että panostamme kehitysmaissa juuri koulutukseen. Koulutuksella on selkeä yhteys tasa-arvoon ja köyhyyden poistamiseen. Uskomme toiminnan lisäävän oikeudenmukaisuutta.”

– Oili Wuolle

Lue ”AIDS orvot ovat meidän lapsiamme” -artikkeli Oma Aika -lehdessä (2017)