Kummikirje 1/2019


Zimbabwen talouden, rahamarkkinoiden ja yhteiskunnan tunnelmat ovat heilahdelleet rajusti viime vuoden lokakuusta alkaen. Vaikeuksista huolimatta Dzikwa Trustin toiminta on jatkunut vakaana.

Zimbabwen hallituksen lokakuinen päätös aitojen valuuttatilien erottamisesta näennäisvaluutta Bond note-tileistä ja 22.11. julkistettu vuoden 2019 säästö- ja veronkorotusbudjetti otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Polttoaineiden roima 150%:n hintojen korotus ja sitä seuranneet muut hinnannousut kärjistivät tilanteen tammikuun puolivälissä, jolloin ammattiyhdistyliike julisti yleislakon. Lakko äityi pahaksi hulinoinniksi, jota rahoittamaan hallitus lähetti sotilaat kaduille. Otteet olivat kovia. Varovainen yhteiskuntapoliittinen ja taloudellinen optimismi rapautui, kärjekästä jälkipuintia riittää ja hallituksen maine ja uskottavuus uudistajana on kärsinyt. Tilanne on sittemmin onneksi pysynyt rauhallisena.

Viime viikolla hallitus teki historiallisen päätöksen, joka 10 vuoden tauon jälkeen palauttaa realismin maan talous- ja rahapolitiikkaan. Keskuspankin pääjohtaja vapautti valuuttamarkkinat ja virallisti uuden ”RTGS dollarin”. Tämän kotimaisen valuutan osto- ja myyntikurssi määräytyy jatkossa markkinoilla. Päätös vahvistaa sen, että kotimaisilla tileillä olevan raha ei todellakaan ole saatavissa ulos kurssiin 1:1 USD:iin nähden. Tilanne oli käytännössä jo pitkään sellainen, että useat hinnat noteerattiin sekä US-dollareissa että Bond note/ RTGS-hintoina markkinakursseilla.

Useimpien mielestä järki palaa nyt rahamarkkinoille, hinnat ja kurssit tasaantuvat ja niihin liittyvä ylimääräinen spekulaatio ja vedätys häviävät. Toki julkisen talouden tasapainottamisen haaste on yhä ennallaan ja kv. rahoittajien tukea tarvittaisiin kipeästi. Luottamuksen ja sovinnollisuuden palauttaminen yhteiskuntaan on edelleen suuri haaste.

Lasten lukumäärä ja kummittomat lapset

Dzikwa Trustin tukiohjelman lapset ovat aloittaneet innolla uuden kouluvuoden ja uusia lapsia on jo ehditty ottaa mukaan jo 47, joista tyttöjä 30 ja poikia 17. Tämä tarkoittaa, että meillä on jälleen paljon lahjakkaita lapsia vailla omaa kummia! Katso lisää tietoja kummittomista lapsista kotisivuiltamme ja Oililta: oili.wuolle (at) gmail.com tai +358405922543

Kummimaksut vuonna 2019

Ala-aste €430/lapsi; yläaste €560/ lapsi ja lukio €730/lapsi.
Yleiskummimaksu €180/hlö. Voit maksaa kummimaksun itsellesi sopivissa erissä kuluvan vuoden loppuun mennessä. Kummimaksu kattaa lapsen pakolliset koulumaksut ja vaaditut asusteet sekä välttämättömiä koulutarvikkeita. Maksuun sisältyy lisäksi pieni osuus tukemaan lapsen hyvinvointia ja virkistystä.

Kummimaksuista saatava tuki on jäsenmaksujen ohella yhdistyksen perustuloa, ja ainoa jotakuinkin ennakoitavissa oleva tulovirta. Vuoden alun iloinen uutinen oli, kun Dzikwa Trustin hallituksen yksi jäsen pystyi ottamaan kuusi kummilasta tuettavakseen! Siltikin, suurin osa kummihankinnasta on yhä Suomen yhdistyksen harteilla.

Lataa tästä tulostettava esite kummiksi ryhtymisestä. Jos sinulla on mahdollisuus, tulosta esite ja laita se vaikka työpaikkasi seinälle. Liitteenä on kaksi versiota; toisessa versiossa on tilaa omille yhteystiedoille, mikäli haluat kertoa työtovereillesi lisää yhdistyksestämme. Kiitos avustasi!

Viime vuoden III lukukauden koulutulokset

Vuoden 2018 koulutulokset ovat luettavissa Excel-listoina nettisivuilla.Dzikwa Trustin oppilaiden päättötodistusten tulokset olivat oikein hienot jälleen kerran, reilusti yli maan keskiarvojen. Ala-asteen päätti 23 oppilasta, joista 16 jatkoi yläasteelle. Yläasteen loppututkinnon eli O-levels kokeet kirjoitti 16 oppilasta ja 14 jatkaa nyt kummin tuella lukiossa. Paras tyttömme Leah sai 6 erinomaista eli A:ta ja 4 hyvää arvosanaa eli B:tä. Hän oli myös koulun paras.

Vuoden 2018 ylioppilaskokeet eli A-levels menivät myös upeasti. Kaikkiaan 16 nuorta kirjoitti, 14 sai läpi vaadittavat kolme ainetta ja 10 parhaan joukossa oli 9 tyttöä ja yksi poika. Huipputuloksen eli täydet 15 pistettä sai Letwin, joka oli mukana Suomessa vuoden 2017 globaalikasvatuskiertueella ja haaveilee tulevaisuudestaan laulavana kirjanpitäjänä!

Yhteensä 11 opiskelijaa päätti jatko-opintonsa vuonna 2018 ja 8 muuta saa opinnot päätökseen tänä vuonna. Dzikwa nuorista neljä vuoden 2017 ylioppilasta sai valtion kautta stipendin aloittaa opiskelut ulkomailla tänä vuonna. Parhaillaan uudet ylioppilaamme kirjoittavat ahkerasti stipendianomuksia ja useat heistä ovat samalla mukana auttamassa Toimintakeskuksessa.

Ahkerat vapaaehtoisemme

Viime vuonna Dzikwa Trustiin tuli mukaan auttamaan joko vapaaehtoisina tai opintoharjoittelijoina yhteensä 29 tukijaa ja lisäksi meillä kävi eri pituisilla vierailuilla 11 suomalaista.

Vuoden 2018 lopun toiminnassa olivat mukana kummit Pirkko ja Pirjo, uskollinen ympäristöhankkeen vapaaehtoinen ja varainhankkija Jussi-kummi sekä opintoharjoittelija Milka Metropolia AMK:sta. Viime vuosi oli siis kaikkiaan vilkas ja hieno vuosi; tälle vuodelle tilanne näyttää vielä hiljaiselta.

Toivotammekin nyt uudet vieraat, vapaaehtoiset ja opiskelijat tervetulleiksi! Olemme voineet toimia vakaasti ja turvallisesti Dzivarasekwan lasten hyväksi maan vaikeuksista huolimatta. Katso lyhyt esite työharjoittelusta Dzikwassa. Voit jakaa esitteen kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Kanit, kanat, vihannekset ja puuntaimet

Dzikwa Trustin ympäristöhanke jatkuu ja on saanut Hollannin suurlähetystön antaman tuen turvin uusia ulottuvuuksia. Kasvatamme nyt taimitarhan alueella broilereita ja kaneja ruuan tuotantoon. Lisäksi vihannespuutarhaa on laajennettu. Alueelle on myös saatu toinen 5,000 litran vesisäiliö sekä uusia kasteluputkia.

Puuntaimien kasvatus ja metsänistutus jatkuu. Viime vuonna Dzikwalla oli erityinen kasvatussopimus SAA:n kanssa (Sustainable Afforestation Association) 100,000 eukalyptuspuun taimen toimittamisesta. SAA kasvattaa taimet puiksi tupakanviljelijöille, tupakanlehtien kuivatuksen ja tällä toiminnalla suojellaan maan luonnonvaraisia puita. Hanke onnistu ja harkitsemme jatkoa. Uutena toimintona on Moringa-puiden eli ihmepuun taimien kasvatus.

Jouluisena lauantaina eli kansallisen puunistutuspäivänä 1.12. 2018 alueella kuhisi, kun Dzikwa Trustin hanketiimi, henkilökunta ja vapaaehtoiset sekä lähes 200 lasta istuttivat tuhansia puuntaimia. Kaikilla oli mukavaa ja pääsimme jopa Zimbabwen TV:n uutisiin lasten kanssa!

Hyviä uutisia Dzikwa Trustin näkyvyydestä ja Toimintakeskuksen tukemisesta!

Marraskuun hyvän mielen meille toi CSR eli Corporate Social Responsibility Network Zimbabwen myöntämä tunnustus Dzikwa Trustin tekemästä työstä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

Kiitämme lämpimästi Teroa Alpha Aid & Travel Finland ry:stä, joka lahjoitti uuden aurinkosähköllä toimivan lämminvesivaraajan lasten pesutiloihin. Tero kävi paikan päällä tutustumassa toimintaan. Alkuvuoden 2019 hieno uutinen tuli Australian suurlähetystöltä, joka myöntää USD 30,000 avustusta Toimintakeskuksen kohennusinvestointeihin ja eräisiin uusiin hankintoihin. Loka-marraskuussa toimintakeskuksessa vierailivat myös Kanadan ja Japanin suurlähettiläät.

Uusi ylioppilastyttö Evidence Suomeen & kevään vuosikokous!

Laittakaahan kalentereihin lauantai 6.4.2019 klo 13.00, Apollonkatu 5, Etu-Töölö Helsinki – silloin kokoonnumme yhdistyksen vuosikokoukseen. Mukana on tuolloin Evidence Kwayidza, viime vuoden ylioppilas ja koripallomestari, joka tulee Suomeen koko huhtikuuksi. Evidencen on tarkoitus perhevierailujen ohella tehdä PR-työtä ja edustaa tukiohjelman lapsia kertomalla heidän tilanteestaan ja tarpeistaan sekä Dzikwa Trustin koripalloharrastuksesta.

Evidence on valmis siis esiintymään Suomessa – voit kysellä lisää ja kutsua häntä kertomaan Dzivarasekwan orpolapsista ja elämästä ja/tai pelaamaan koripalloa! Ota yhteys Oiliin: oili.wuolle (at) gmail.com