Kummikirje 2/2018


1. Varovainen optimismi yhä vallalla

Kasvukauden 2017-2018 alku oli hankala, sateet jäivät liian niukoiksi. Sateet alkoivat uudelleen todenteolla helmikuun alussa ja meillä oli Hararessa jo välillä huoli siitä, tuleeko aurinko esiin ollenkaan! Nyt maan padot ovat alkaneet täyttyä ja useat ovat jo 80-90%:sti täynnä. Satoennusteet maisille ovat silti viime vuotta alhaisemmat, mutta 2017 olikin huippuvuosi tuotannon ollessa n. 2,54 milj. tonnia. Liian runsaat jatkuvat sateet toivat mukanaan maissipelloille tuholaisen (Fall armyworm) ja maissisato pienenee tämänkin vuoksi.

Uuden hallinnon 100 ensimmäisen päivän viestit investoijille ja kansainvälisille rahoittajille ovat olleet omiaan lisäämään optimismia, samoin useat toimenpiteet. Maa toisensa jälkeen näyttää  lähettävän tänne valtuuskuntia tunnustelemaan maaperää sen jälkeen, kun presidentti Mnangagwa palasi Davosista; UK ja Venäjä kävivät juuri ja seuraavana on vuorossa Italia. Kaivosteolisuus on erityisen mielenkiinnon kohteena. Presidentti Mnangagwa vierailee pian Kiinassa ja Zimbabwe lähettää korkean tason valuuskunnan London Investment Forumiin. Sekä EU että AU ovat ilmaisseet tukensa hallituksen pyrkimyksille uuteen dialogiin ja talouden kääntämiseen tukevaan kasvuun. Maailmanpankin BKT kasvuennuste vuodelle 2018 on +0.9%, kun hallituksen virallinen ennuste on +4,5%.

2. Juhlimme tukitoiminnan 25 vuotta sekä Zimbabwessa että Suomessa

Dzikwan toimintakeskuksessa kohennettiin paikkoja ja maalattiin rakennuksia oikein olan takaa ennen 23.2.2018 pidettyjä orpolasten tukitoiminnan 25-vuotisjuhlia. Juhlat sujuivat hienosti; lasten lisäksi paikalla oli yli 100 vierasta, joukossa Suomen suurlähettiläs Timo Olkkonen Lusakasta, monia muita lähettiläitä Hararesta sekä järjestöjen edustajia. Hararen maakuntaministeri oli kunniavieras. Media-offensiivi onnistui myös ja 25 vuotta jatkunut tukitoiminta sekä sen suomalainen rahoitus saivat paljon huomiota jopa tv:ssä.

Juhlinta Suomessa: Nyt on aika kutsua teidät kaikki Zimbabwen Aids-orvot ry:n juhlaseminaariin, joka pidetään perjantaina 13.4.2018 klo 14-17 Helsingissä, Musiikkitalon alalämpiössä, Mannerheimintie 13. Ilmoittautumiset tästä linkistä – tervetuloa!

3. Tarvitsemme uusia kummeja

Tarvitsemme uusia kummeja. Kerro ystävällesi miten palkitsevaa on olla kummi ja neuvo heidät meidän kotisivullemme. Kummimaksujen lisäksi tarvitsemme noin 100 000 €, eli 250 € per lapsi. Tästä summasta on tarkoitus kattaa 30 000 € yleiskummimaksujen avulla. Voitko sinä tai ystäväsi olla yleiskummi? Emme tässä vaiheessa laskuta yleiskummimaksuja, vaan pyydämme teitä kaikkia, nykyisiä ja tulevia yleiskummeja maksamaan summan 150 € (tai 10 * 15 €) yhdistyksen pankkitilille FI76 1745 3000 0616 40 viitenumerolla 1119.

4. Dzikwa Trustilla on ollut vientiä

Koko helmikuu ja maaliskuun alku on ollut Dzikwassa juhlan ohella muutoinkin poikkeuksellisen vilkasta aikaa! Kolme lähetystöä Hararessa on aktiivisesti halunnut muistaa Dzivarasekwan orpoja.

Espanjan lähetystö toi maahan kontillisen upouusia lasten leluja ja pelitarpeita. Dzikwa Trust kuului saajien joukkoon ja kävimme Sepon, Levitan sekä vapaaehtoisten Olivian, Idan ja lillebin kanssa hakemassa 810 kpl erilaisia upeita toiminnallisia leluja. Pidämme osan Dzikwan lapsille, mutta suurimman osan jaamme Dzivarasekwan koulujen esiopetusluokille, Batsirai-kouluun vammasille lapsille sekä Batsiranai-keskukseen.

Kiinan suurlähettiläs Huang Ping avasi lähetystön keskiviikkona 28.2. puoleksi päiväksi lapsillemme Spring Festival-juhlan kunniaksi. Dzikwan 40 hengen ryhmä sai kuulla Kiinasta, oppia kiinalaisia kijoitusmerkkejä, oppia tekemaan dumpling-kääryleitä ja syömään niitä puikoilla. Lapset myös soittivat, lauloivat ja tanssivat. ZBC kuvasi vierailun ja taas olimme tv-uutisissa!

Intian suurlähettiläs R. Masakui puolestaan kutsui 12 Dzikwalaista juhlimaan kevään Holi-festivaalia, uuden kasvun ja kukinnan aikaa sunnuntaina 3.3. Sielläkin Dzikwa Marimba & Dancers pani parastaan. Kaikkien piti pukeutua valkoisiin ja sallia kirkkaiden värien läiske vaatteisiin ja kasvoille!

Maan 1st lady Amai Auxillia Mnangagwa on perustanut hyväntekeväisyyssäätiön nimeltä ”Angel of Hope”. Dzikwan marimban soittajat ja tanssijat oli kutsuttu esiintymään säätiön toiminnan avajaisiin International Conference Centreen lauantaina 24.2. Ryhmä oli tehnyt vahvan vaikutuksen. Dzikwa Trust on sittemmin ollut jo kahdessa ko. säätiön järjestämässä tilaisuudessa, ensin esittelemässä toimintaa keskiviikkona 28.2. runsaan 30 muun järjestön kanssa ja sitten vastaanottamassa lahjoituksia tiistaina 6.3. Saimme koulukirjoja, vaatteita, ruokaa ja 23 elävää maatiaiskananpoikaa. Nyt on sitten edessä kanankasvatustiimin nimeäminen!

Perjantaina 9.3. kuorolaisemme äänittivät kunnollisessa studiossa joukon eri maiden kansallislauluja maiden omilla kielillä sekä muita lauluja. Lähikuukausina Dzikwan kuoro esiintyy Hollannin lähestystön tilaisuudessa 27.4. ja EU-lähettilään kutsusta EU-päivänä 11.5.

Saimme vuoden aikojen sovittelun jälkeen lopulta 8.3. eli Kansainvälisenä Naistenpäivänä vieraaksi toimintakeskukseen UNICEF Zimbabwen päällikön Dr. Mohammed Ag Ayoyan. Tunnin tehotilaisuus tietoa ja kulttuuria.

Dzikwan lapset osallituivat ensi kertaa lauantaina koululaisten shakkikilpailuun ja tulokset ovat lupaavia. Saimme myös 5 shakkilautaa lahjaksi.

5. Yläasteen koulutulokset

Pitkän odottelun jälkeen yläasteen päättäneet oppilaat saivat tuloksensa kuun vaihteessa. Dzikwa Trustin 23 oppilaan ryhmä sai hienoja todistuksia: Kaikkiaan 17 kandidaattia sai hyväksytyn arvosanan vähintään 5 aineessa. Paras poika Kudzai oli myös Dewure High Schoolin paras ja sai 11 erinomaista sekä kaksi hyvää arvosanaa. Anter oli hyvänä kakkosena Dzivarasekwa High School 2:n paras oppilas ja sai 10 erinomaista ja yhden hyvän. Paras tyttö Netty toi 5 erinomaista, 5 hyvää ja kaksi tyydyttävää. Kaikki tutkinnon läpäisseet jatkavat lukioon. Muutama heikommin menestynyt oppilas kirjoittaa esim. matematiikan uudelleen tänä vuonna.

6. Kehittämisapua tietokantoihin

Yhdistyksen tietokanta tarvitsee kehittämisapua. Tietokanta on Excel-pohjainen ja sisältää noin 600 hengen tiedot. Tarvitsemme avuksi henkilön joka tekee meille tietokannan päivitystyökalun. Tässä toiminnossa voimme liittää tiedostoon uusia henkilöitä, poistaa vanhoja ja päivittää nykyisten tietokenttiä (osoitteet, sähköposti, kummilapsen tiedot jne). Halukkaat ja osaavat henkilöt pyydetään ilmoittautuminen Peter Rehnströmille.

Yhteystiedot: peter.rehnstrom (at) outlook.com, GSM 040 554 5033