Kummikirje 3/2018


25-vuotisjuhlat juhlittiin näyttävästi

Valmogård

Dzivarasekwan orpolasten koulunkäynnin ja hyvinvoinnin tukiohjelma alkoi yhden pojan koulumaksujen maksamisesta 25 vuotta sitten. Juhlavuosi velvoittaa – Dzikwa Trust piti toimintakeskuksessa mainiot juhlat helmikuussa ja yhdistys puolestaan järjesti Suomessa perjantaina 13.04.2018 juhlaseminaarin otsikolla ”Orpolapset opintielle – yhteiskuntarauhaa ja kehitystä”. Paneelin avasi puheenvuorollaan rauhan ja kehityksen edellytyksistä Afrikassa kansanedustaja Jutta Urpilainen, joka toimii myös ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana. Keskustelemassa paneelissa ovat VTT Leena Vastapuu, toimittaja Rauli Virtanen, VTT Hanna-Liisa Liikanen, KT Sirkka Hämäläinen-Lindfors. Keskustelua moderoi professori Elina Kestilä-Kekkonen Turun yliopistosta. Musiikkitalon alalämpiö oli täynnä.

Dzivaraskwan lapsia edusti yläasteen ekaluokkalainen Ropafadzo Chandawila, joka lausui Eeva Kilven runoja ja soitti marimbaa. Ropan mahtavaa marimbasoittoa kuultiin jo 9.4. Villa Valmogårdenissa, jonne Patrick-kummi oli järjestänyt hienon juhlalounaan kaikkiaan 32 hengelle. Saimme kertoa arvovaltaiselle porukalle orpojen tukitoiminnasta ja metsäprojektista.

Ropa vietti Suomessa kaikkiaan kolme viikkoa, joista yksi sujui mahtavasti Seinäjoella omien kummien perheessä ja eri kouluissa vieraillen. Kuvat juhlaseminaarista: Copyright Mari Waegelein.

Vuosien myötä tukitoimintamme luonne muuttunut ja laajentunut. Alun perin oli tarkoitus kouluttaa lapset vain keskiasteelle saakka, mutta nyt jo yli 80 nuorta on saavuttanut yliopistotutkinnon tai ammattitutkinnon. Tällä hetkellä meillä on 29 opiskelijaa yliopistoissa, 22 Zimbabwessa, kaksi Etelä-Afrikassa, kolme Kiinassa, yksi Turkissa ja yksi Algeriassa. Kaikkiaan 9 jatko-opiskelijaa päättää opinnot tänä vuonna. Jatkokoulutuksen tukeminen on välttämätöntä, sillä nuoret eivät pääse elämässä eteenpäin pelkän keskiasteen tutkinnon perustella tai vailla ammattikoulutusta.

Oma IT-luokka mahdollistaa tavoitteellisen IT-opetuksen. Myös lasten hyvinvoinnin ja virkistystoiminnan tuki on kehittynyt paljon. Lämpimän lounaan tarjoaminen vuodesta 2003 lähtien tarkoittaa, että Dzikwan keittiö on valmistanut jo 1,2 miljoonaa ruoka-annosta! Urheiluharrastukset ovat laajentuneet yleisurheilukisojen ja jalkapallon ohella koripalloon, lippupalloon ja salibandyyn. Tyttöjen voimaannuttaminen ”Sistahood”-klubitoiminnalla on jatkuvaa toimintaa. Dzikwa Trustia ei myöskään voi enää ajatella ilman osaavaa ja huippuunsa viritettyä kuoroa, marimba- ja tanssiryhmää sekä näytelmäkerhoa. Esittävän taiteen harrastus tuo iloa, ryhtiä, ilmaisukykyä, uskallusta, ryhmätyötaitoja ja muita taitoja monen orpolapsen elämään.

Hienoja tapahtumia Hararessa, näkyvyyttä Dzikwan kulttuuriryhmälle sekä ruokalahjoituksia

Hararen kansainvälinen kulttuurifestivaali HIFA pidettiin 01.-06.2018 teemalla ”We Count”. Saimme järjestäjiltä lahjoituksina lähes sata ilmaista lippua lapsille. Koko Hararessa oli taas hulvaton ja rento tunnelma. Maan tunnetuimman mbira-taiteilijan konsertissa yleisö innostui tanssimaan esiintymislavan edessä ja illan shown miltei varasti Dzikwan 12-vuotias Tinotenda-poika villillä tanssillaan! Musiikkitaiteilijat Sambiasta, Australiasta ja Suomesta kävivät vielä erikseen esiintymässä ja jammailemassa lastemme kanssa Dzikwa Trustin toimintakeskuksessa.

Maanantaina 14.05.2018 juhlittiin perinteisesti Sepon syntymäpäivää ja samalla Frankfurtista saapuneiden EKP:ssa työskentelevien suomalaisten kummien tuloa parin viikon vierailulle. Toimintakeskuksen ruokasalissa riitti rytmikästä musiikkia, laulua, tanssia ja naurua.

Toukkokuun lopussa saimme vieraaksi Saksan suurlähettilään Thorsten Hutterin, joka kasasti myös taimitarhan. Meillä on kummeja Saksassa ja saamme Saksan tukijoilta vuosittain merkittäviä lahjoituksia lasten terveydenhuoltoon ja jalkapallo pyörii saksalaisten tuella.

Dzikwa Trustin kuoro ja kulttuuriryhmä ovat saaneet jatkuvasti hienoja esiintymistilaisuuksia. Jo helmikuun lopulla lapsemme esiintyivät Kiinan suurlähetystössä, maaliskuun alussa Intian suurlähetystössä ja huhtikuussa kuoromme oli keskeisessä roolissa Alankomaiden kansallispäivänä 28.04.2018.

Kiinan suurlähettilään puoliso Aiping Cheng kutsui meidät kuorolaisten ryhmän kanssa äitienpäivän juhlaan kotiinsa ja lahjoitti Dzikwan keittiölle 860 kg maissijauhoa. Lisäksi Dzikwa sai kutsun 100 lapselle kiinalaisten yritysten sponsoroimaan vuotuiseen orpolasten juhlaan 03.06. Kansainvälisen Lastenpäivän kunniaksi. Suurlähettiläspari toimi juhlan suojelijoina ja presidentin puoliso Auxillia Mnangagwa oli kunniavieraana. Dzikwan marimba- ja tanssiryhmä sekä kuoro vastasivat viihdeohjelmasta. Lahjoituksina saimme 500 kg maissijauhoa, 82 l ruokaöljyä, talvihuopia ja koulutarvikkeita.

Kuoromme lauloi myös Ruotsin kansallispäivän juhlassa 04.06. sykähdyttävästi ”Du gamla, du frian”.

Paikallinen REPS-teatteri kutsui 200 lastamme ilmaiseksi katsomaan musikaali ”Leijonakuninkaan” kenraaliharjoitusta 16.05. Jälleen kerran riemastuttava kokemus Dzivarasekwan lapsille!

Kummivieraita, vapaaehtoisia ja opiskelijoita sekä retkeilyä yhdessä

Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla on ollut sopivan vilkasta. Toiminnassa on ollut mukana kaikkiaan 18 kummivierailijaa, vapaaehtoista ja opiskelijaa Suomesta, Ruotsista ja Kanadasta, ja lisäksi yli 10 zimbabwelaista vapaaehtoista. He ovat ahkeroineet kahden konttivaraston siivouksessa, keittiöllä, lasten tukiopetuksessa ja järjestämällä työpajoja nuorille. Pallokentällä on ollut vilkasta, kun koripallon, lippupallon ja tenniksen lisäksi lapsille on opetettu uutena lajina salibändy – mailoja löytyi sekavan kontin perältä!

Joukko lapsia on päässyt luontoretkille, mm. Lion Parkiin ja Imireen. Lippupalloryhmä kävi siivoilemassa löytöeläinkoti Animal Friend Foundationissa ja samalla he tutustuivat koiriin, kissoihin, hevosiin, poneihin ja vuohiin.

EKP:n tietokonelahjoitus

EKP läppärit

Suomen Pankin kummien kautta kummitoiminta on levinnyt myös Euroopan keskuspankkiin. Euroopan keskuspankin hyväntekeväisyysjärjestö EurHope lahjoitti Dzikwa Trustille 20 käytettyä hyväkuntoista kannettavaa tietokonetta. Kummit Päivi ja Helena pakkasivat matkalaukut piukkaan koneita ja lahjoitus saatiin maahan 13.05.2018 tulli- ja verovapaasti. Jälleen kerran oli hyötyä Friends of Dzikwa Societyn erityisestä PVO-statuksesta! Annamme 14 koneista virkailijoiden ja opiskelijoiden käyttöön ja kuusi Dzikwa Trustin IT-luokan tarpeisiin.

Uusi toiminnanjohtaja

Dzikwa Trust otti tärkeän askeleen toiminnan paikallisen kapasiteetin vahvistamiseksi ja jatkuvuuden turvaamiseksi palkkaamalla toiminnanjohtajan operatiivisen tiimin vetäjäksi. Avoimen haun ja ulkopuolisen konsultin vetämän rekrytointiprosessin tuloksena löytyi kauppatieteen ja kehitystieteiden maisteri, Ms. Taneal Kamuzungu, jolla on kokemusta kv. rahoituksella toimivista kehitysjärjestöistä ja projektinhallinnasta.

Taneal aloitti työt maaliskuun alussa ja perehtyi aluksi toimintaan kolmen kuukauden ajan Oilin ja Sepon ohjauksessa. Toimenkuvan keskeisimpiä kohtia ovat: toiminnan koordinointi ja valvonta; operatiivisen tiimin vetäminen; varojen käytön suunnittelu ja valvonta; toiminnansuunnittelun, budjetoinnin ja raportoinnin koordinointi; henkilöstöhallinto; operatiivisten prosessien kehittäminen; varainhankinta, PR-työ ja suhdetoiminta.   

Kummittomat lapset & varainhankinnan tilanne

Dzikwa Trustin tukemista lapsista on vielä runsaat 40 ilman kummia. On tyttöjä ja poikia, ala-asteella, yläasteella ja lukiossa olevia. Hyvä kummi ja tukija – auta meitä löytämään oma kummi näille lapsille!

Ruokatuki: Toinen keskeinen vaje on lasten ruokailun tukimaksuissa. Koko vuoden kustannusarvio on €50,000 ja siitä on nyt koossa vasta 10%! Koko vuoden varainhankinnassa olemme tällä hetkellä vielä € 68,000 jäljessä tavoitteestamme, kun otetaan huomioon kaikki jo tulleet tai odotettavissa olevat kummi-, jäsen- ja muut tukimaksut. Tiedämme, että voimme luottaa teihin, jotta yhdessä saamme kirittyä loppuvuoden varainhankinnassa! Katso täältä miten voit auttaa.