Kummikirje 4/2019


Suru-uutinen Zimbabwesta

Yhdistyksemme ja yhteiskumppanimme Dzikwa Trust Fund kokivat hiljattain suuren surun ja menetyksen, kun Dzikwa Trustin 17 vuotta palvellut puheenjohtaja Stephen J. Chifunyise menehtyi. Stephen nukkui pois rauhallisesti kotona läheisten ympäröimänä maanantaina 5.8.2019 pitkän sairaiden murtamana.

Stephen J. Chifunyise teki ensin mittavan uran korkeana virkamiehenä opetusministeriössä ja varapresidentin yksityissihteerinä, ja sittemmin tuotteliaana näytelmäkirjailijana ja kansainvälisesti tunnettuna asiantuntijana, jota mm. UNESCO käytti. Zimbabwessa kulttuurin ja taiteen koko kenttä suri Stepheniä kahden päivän seremoniassa 8.-9.8. Hararessa. Paikalla oli urheilu- ja kulttuuriministeri Kirsty Goventry ja hallitus päätti avustaa hatauskuluissa.

Stepheniä kuvattiin Zimbabwen kulttuurialan ikoniksi ja monen taitelijan isähahmoksi, joka aina auttoi ja neuvoi ystävällisesti. Meille orpolasten tukitoiminnassa Stephen oli Dzikwa -säätiön perustamisesta asti viisas ja oleelliseen keskittyvä, visionäärinen puheenjohtaja. Aivan alkuvaiheessa käännyimme hänen puoleensa keksiäksemme Dzivarasekwassa tapahtuvalle toiminnalle hyvän nimen – ja niin syntyi Dzikwa Trust, joka viittaa kaupunginosaan ja samalla merkitsee jotakin tukevasti paikalleen asetettua. Stephenin ohjenuorana oli aina orpolasten oikeudet ja etu. Zimbabwen tyttöjen ja naisten aseman analysointi ja puolustaminen oli hänelle tärkeää.

Ilman Stephenin vankkaa panosta Dzikwa Trust ei olisi voinut menestyä ja kehittyä nykyiselle tasolleen. Hän löysi luovat ja positiiviset ratkaisut vaikeissakin paikoissa.

Jäämme syvästi kaipaamaan Stephenin strategista johtajuutta ja myös hyvää pitkäaikaista ystävää.