Kummikirje 5/2018


Kesä täällä tulee vauhdilla; nyt syyskuun lopussa iltapäivälämpötilat kipuavat yli + 30 Celsius-asteen, mutta Hararen ylängöllä illat, yöt ja aamut ovat raikkaita ja tuulenvire hellii. Yksi pääreittimme kaupungista Dzivarasekwaan eli Tongogara Avenue hehkuu lilana jakarandapuiden kukinnoista. Olemme saaneet ensimmäiset mulperimarjat metsähankkeen Mhakayakoralta, mansikoitakin alkaa olla, mutta mangoja joudumme odottamaan marraskuun lopulle.

Zimbabwen politiikassa ja talouspolitiikassa on ollut vilkasta. Niukalla enemmistöllä valittu presidentti Mnangagwa uudisti ja supisti hallitustaan, ottaen mukaan myös arvostettuja teknokraatteja. Valtiovarainministeriksi tuli Oilin MEFMI-ajoilta tuntema prof. Mthuli Ncube, joka on kansainvälisen uran luonut rahoitusalan asiantuntija. Tunnelmat ovat nyt sekoitus arkaa toiveikkuutta ja likviditeettipulassa synkistelyä. Maan talouden kääntäminen nousuun, vaihtotaseen vajeen ja budjettivajeen supistaminen, korruption kitkeminen, ulkomaisen velkataakan järjestelyt sekä rahatalouden ja likviditeetin normalisointi ovat valtavia haasteita. Kansalaisten luottamuspääoma on kovin alhaalla. Joidenkin tarvikkeiden ajoittainen puute ja kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti rassaavat. Bond note-näennäisvaluutan arvo käteisdollariin nähden on romahtanut ja pankkien kassoilla on pitkiä jonoja. Oilikin vietti taannoin jopa yli 4 tuntia hakemassa kuukauden lopun rahoja, kaikkea kun ei voi maksaa pankkisiirtoina.

Valtiovarainministeri ja keskuspankin pääjohtaja ovat julkistaneet yhdessä uusia toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Nyt on virallistettu se seikka, ettei kaikille pankkitalletuksille löydy katetta US-taaloina! Toinen kuohuttava uutinen oli 2 %:n veron määrääminen kaikille rahasiirroille Zimbabwessa.

Lokakuun puolivälissä viisastumme lisää, kun Zimbabwe osallistuu kv. rahoituslaitosten vuosikokouksiin. UK lobbaa aktiivisesti laajan selviytymispaketin ja sopeutumisohjelman aikaansaamista ja Zimbabwen paluuta Kansainyhteisöön.

Nimitysuutisia: Suomalaisten kannalta on mukavaa, että Zimbabwessa olevan EU-lähetystön johtoon valittiin entinen Suomen suurlähettiläs Lusakasta, Timo Olkkonen!

1. Dzikwa Trustin lasten yleisurheilukisat

Kaikkiaan 310 dzikwalaista kisasi koko päivän lauantaina 15.9. stadionin harjoitusareenalla. Saimme Hararen terveysjohtajalta luvan pitää kisat kolerahälytyksestä huolimatta, kunhan varmistimme turvallisen veden ja ruuat paikalle ja ylläpidimme muutoin korkean tason hygieniaa.

Tällä kertaa NMB Bank oli lahjoittanut upouudet t-paidat ja shortsit, joten lapset näyttivät edustavilta. Pankin pääjohtaja Ben Washaya osallistui kunniavieraana koko päivän kisoihin – maita basa! St. John Ambulance huolsi väsähtäneet urheilijat ja ”paikkaili” pikkuvammat.

Voit lukea kaikkien lajien tulokset täältä.

2. Metsähankkeemme kasvattaa ruokaturvaa

Olemme käynnistäneet Dzikwa Trustin taimitarhan alueella laajennetun ruokaturvahankkeen, johon saimme rahoituksen Hollannin Hararen lähetystön kautta. Hanke sisältää olemassa olevan vihannestarhan kolminkertaistamisen sekä kanitarhauksen ja broilerituotannon. Tuotanto palvelee lasten ruokailun tarpeita. Rahoitus antaa mahdollisuuden kohentaa alueen kastelujärjestelmiä. Olemmekin jo tilanneet uuden 5,000 litran vesitankin ja siihen liittyvät putkistot.

Nykyinen kenttätiimi Takawiran johdolla vastaa toteutuksesta, mukana on myös tuttu yhteistyökumppanimme Livai, joka yhdessä Sepon kanssa toimii projektin valvojana.

Metsähankkeen nykyiset toiminnot jatkuvat:

  • Tuotamme sopimuskasvattajana 100,000 eukalyptuspuun tainta SAA:lle (Sustainnable Afforestation Association);
  • Kasvatamme omaan polttopuun istutukseen tarvittavat 8,000 -12,000 tainta sekä tänä vuonna vielä 50,000 tainta myyntiin;
  • Hoidamme nykyisiä istutuksia;
  • Kasvatamme useiden puulajikkeiden taimia itselle ja myyntiin;
  • Hoidamme ja laajennamme hedelmätarhaa;
  • Edistämme ympäristötietoutta.

3. Syntymätodistuksen pitkä matka

Yli kahden vuoden uurastuksen jälkeen vapaaehtoinen Natasha sai vihdoin syntymätodistuksen Faraille! Ongelmat olivat moninaisia; isän kuolintodistuksen puuttuminen ja epäselvät olosuhteet esti äidin kuolintodistuksen saannin ja tähän prosessi sitten pitkäksi aikaa jumittui. Sisulla saatiin tuloksia! Ilman tätä kriittistä dokumenttia Farai ei voisi kirjoittaa yo-kirjoituksia ensi vuonna. Kiitos Ritva-kummi lisätuesta.

4. Toimintakeskuksessa tapahtuu & verkostotapaamisia ja haikeita läksiäisiä riittää

Tällä hetkellä meillä on mukana toiminnassa neljä suomalaista nuorta, Sonja ja Susanna sosiaalialan työharjoittelussa ja Jemina ja Petra vapaaehtoisina. Tytöt pitävät ala-asteen lapsille tukitunteja, toimivat kukin muutamalle yläasteen tytölle mentorina, auttavat selvittämään oppimisvaikeuksia, osallistuvat Sisterhood klubeihin ja käyvät myös taimitarhalla silloin tällöin.

Vieraita on riittänyt. Entiset vapaaehtoiset Saana & Jakob perheineen piipahtivat lauantaina 8.9. Bulawayosta, jossa Saana tekee tutkimusta tohtoriopintoihinsa. Maanantaina 10.9. vierailulla olivat suomalaiset Jyrki ja Ritva, joilla on runsaasti tuntemusta mm. aurinkovoimasta ja suomalaisesta kehitysrahoituksesta. Tutkailimme aurinkovoiman laajennushanketta keskukseen. Zimbabwelainen kiinteistösijoittaja Stephen Margolis tutustui toimintaan ja nautti lasten esityksistä keskiviikkona 26.9. Pohjustimme mm. esiintymistilaisuuksia Dzikwan marimba- ja tanssiryhmälle.

Dzikwa Trustin orvoille monenlaista tukea antanut Kiinan suurlähettiläs Huang Ping puolisonsa Zhang Aipingin kanssa kutsui Sepon ja Oili läksiäisiinsä torstaina 20.9. Teimme suunnitelmia seuraavasta tapaamisesta NY:ssa. Vietimme UK suurlähettilään Catriona Laingin läksiäisiä 22.9. tri Solomon Guramatunhun kotona; illan mittaan vapaaehtoisemmekin pääsivät juttelemaan 9 eri maan suurlähettilään kanssa!

Fambai zvakanaka Nyaradzai! Syyskuun lopussa vietimme puolestaan tunteellisia läksiäisiä Dzikwa Trustissa, kun 7 vuotta IT-vastaavana toiminut ”Shelter-äiti” ja useita muita toimintoja koordinoinut Nyaradzai hyvästeltiin kunnolla. Luotetun työntekijän lähtö oli meille suuri menetys mutta elämässä on otettava välillä uusi suunta!

5. Ruokarahaa & yleiskummeja tarvitaan yhä kipeästi

Loppuvuoden kulubudjetin supistuksesta huolimatta rahoitusvajeemme budjettiin nähden on vielä vajaat € 60,000.

Eniten miinuksella on lasten ruokailun varainkeruu. Pidämme keittiön auki myös lomakuukaudet (huhti-, elo- ja joulukuu) ja ruokailun koko vuosibudjetti on vajaat € 50,000. Lahjoituksia on kertynyt sen verran, että vajetta on vielä yli puolet. 

Dzikwa Trustin tiimi on kokoontunut kolme kertaa etsimään tilaa kulujen leikkauksille jokaisella toimintoalueella. Tarkistetun keittiöbudjetin mukaan yhden kuukauden raaka-aineet, siivoustarvikkeet ja muut muuttuvat kulut ilman keittäjien palkkoja ovat noin € 2,600. Voit tarjota yhden lapsen kuukauden ateriat 20 eurolla, 3 kuukauden ateriat 60 eurolla ja koko vuoden ruokailu yhdelle lapselle maksaa 240 euroa (ruokarahaston viite 1038).

Olemme saaneet jonkin verran tarvikelahjoituksia Zimbabwessa, mutta uusia merkittäviä avauksia keittiön sponsorointiin ei ole tiedossa. Harkitsemme jopa keittiön sulkemista joulukuuksi.

Yleiskummien tavoite on 200 ja vielä tarvittaisiin yli 80 uutta yleiskummia, jotta saamme tämän alueen vuositavoitteen umpeen. Ryhdy yleiskummiksi (vuosimaksu € 150, viite 1119)!