Kummikirje 6/2017


Kesä tuli parissa viikossa. Iltapäivisin mittari kipuaa jo +28-30 asteeseen ja ylikin, mutta onneksi tuulee mukavasti. Jakarandapuiden kukinnot alkavat olla pian huipussaan, lilansinisiä katuja!

Tunnelmat pankkien ja bensa-asemien jonoissa ovat myös kuumenneet lisää. Inflaatiopeikko on ikävä kyllä päässyt irti ja kansalaiset ovat alkaneet tosissaan hamstrata. SOME on tulvillaan juttuja ja huhuja hintojen noususta ja kuvia tyhjentyvistä hyllyistä. Näyttää pahasti siltä, että kielletty kaksoishinnoittelu on joka puolella  arkea ja hintaerot tuntuvia – parhaat hinnat saa ostamalla käteistaaloilla. Joillakin bensa-asemilla kelpaa vain USD-käteinen. Katukauppa hinnoittelee kotimaista likviditeettiä helpottamaan luodun näennäisrahan/ Bond Notes jopa 60% diskontolla taalaan nähden, vaikka virallinen linja on, että kurssi on 1:1. Suurissa kauppaketjuissa, hotelleissa, ravintoloissa jne. voi maksaa ulkomaisilla tai kotimaisilla pankkikorteilla. Viranomaisten rauhoittelevat lausunnot peruselintarvikkeiden riittävyydestä kaikuvat kuuroille korville; muistot hyperinflaation ajoista ovat pinnalla.

1. Onnistuneet mini-olympialaiset

Kaiken kaikkiaan 342 Dzikwa Trustin tukemaa koululaista saapui kolmella bussilla kisaamaan lauantaina 16.9. Zimbabwen kansallisen stadionin B-areenalle. Mukana oli 61 vapaaehtoista toimitsijaa. St. John Ambulance hoiti 25 ensiapua tarvitsevaa, niin nirhaumat, venähdykset kuin uupumuksen. Tiimissä toimi myös Dzikwan oma poika Blessing, joka valmistui hiljattain ambulanssiavustajaksi.

Zimbabwen TV oli paikalla ja näytti kisoista koosteen sunnuntaina aamulla ja illalla. Friends of Dzikwa Societyn hallituksen puheenjohtaja ja muita hallitusjäseniä oli paikalla puolisoineen. Päivä huipentui kunniavieraan, kansanedustaja Fortune Chasin tuloon. Hän piti hyvän kannustuspuheen oman ahkeruuden ja opintojen merkityksestä.
Tuloksista: Vaikuttavimmat tulokset syntyivät juoksuissa ja vielä ilman kunnon juoksukenkiä! Pienten tyttöjen 60 metrillä 7-vuotias Blessing sai ajaksi 9,75 sekuntia ja 9-vuotias poika Tadiwanashe 9,03. Yläasteen poikien juoksumestareita olivat Aleck, joka kirmaisi 100 metriä aikaan 11.22 ja Prince, jonka aika 400 metrillä oli 58,38. Kyllä näitä lahjakkuuksia täytyy saada jatkossa kansalliseen valmennukseen!

2. Ruotsin suurlähettiläs vieraili Dzivarasekwassa

Ambassador Calltorp enjoys all flags flying

Viime helmikuusta alkaen Ruotsin lähetystöä luotsannut Sofia Calltorp saapui vieraaksi perjantaina 22.9. Mukana olivat 7-vuotias tytär Julia ja lähetystösihteeri Martin Jörnrud.  Esittelimme heille ensin taimitarhaa ja muuta metsähankkeen toimintaa. Ruotsin ulkoministeriö on plakinnut Hararen lähetystön ”The Green Embassy of 2017”-lähetystönä, joten ympäristöasiat ovat heille erityisen tärkeitä, tyttöjen ja naisten oikeuksien ja voimaannuttamisen ohella.

Toimintakeskus ja Dzikwa trustin saavutukset tekivät hyvän vaikutuksen suurlähettilääseen.  Kulttuurishow oli taas omaa luokkaansa, mm. kansallislaulu ruotsin kielellä ja Peppi Pitkätossua marimballa, puhumattakaan tansseista.

Yhteistyö jatkuu siis hyvänä Ruotsin edustajien kanssa. Sofia Calltorp lupasi kutsua Dzikwan lapsia päiväksi residenssiinsä, oppimaan ympäristönsuojelua ja mm. vedensäästämiskeinoja. Hän lupasi myös tulla juhlistamaan orpojen tukitoiminnan 25-vuotisjuhlaa täällä 25.2.2018.

3. Vapaaehtoisvieraat & blogit

Uusilla verkkosivuillamme bloggaa vapaaehtoinen Hannan otsikolla ”Elämää Zimbabwessa…”. Odotamme nyt kovasti ensin lokakuulla saapuvia vapaaehtoisia, Sakua ja Pirkkoa ja sitten marraskuun tulijoita. Toivottavasti saamme lisää vapaaehtoisten tarinoita verkkosivuillekin! Valmistelut HP-juristiryhmän tulosta viikoksi etenevät myös; saamamme tiedon mukaan firma sallii työntekijöidensä käyttävän viikon verran työaikaa kehitysyhteistyöhön. Maita-basa!

4. Taimitarhalla kuhisee

Seppo inspecting seedlings

Metsänistutus- ja ympäristöhankkeen taimitarhalla käy kuhina. Kaksi valmistunutta ympäristötieteilijää, Tracey ja Ronald, kaksi uutta Binduran yliopiston opiskelijaa ja  lisäksi 3-4 Dzikwan vanhempaa poikaa kasvattavat 120,000 eukalyptuspuun tainta. Heillä on työn alla myös kukoistava vihannespuutarha, hedelmäpuutarha ja joukko muita puuntaimia. Olemme taas kärsineet heinä-elokuun kulotuksista alueella; kaikkiaan 9 appelsiinipuuta kärähti ja kuoli, kun viereisen pikkupalstan viljelijä jätti kulotuksensa vartioimatta. Zimbabwelaiset uskovat kulotuksen voimaan, mutta palonhallinta on usein alkeellista huolimatta esim. Metsähallituksen kampanjoinnista. Onneksi meillä on alueella porakaivo ja vesitankki. Tosin yksi uusi lisäpumppu ja noin 200 metriä kasteluletkua olisivat tarpeeseen!

Olemme viime aikoina maistelleet raikkaita granadilloja omista köynnöksistä ja totta kai Mhakayakoran mansikoita. Edessä on kohta kuitenkin  jännittävät ajat, sillä Dzikwa Trust saa syyskuun lopussa kuulla päätöksen Australian mahdollisesta tuesta peltometsäviljelylle, jolla parannetaan alueen asukkaiden ruokaturvaa. Hakemus on tehty Australian Hararen suurlähetystön kautta.

5. Lapset vailla omaa kummia

Koulunkäynnin tukiohjelmassa on nyt vielä 15 ala-asteen ja yläasteen oppilasta, joille etsimme omaa kummia. Koulumaksut on hoidettu yleisvaroista koko vuodeksi, jotta oppilas ei kärsisi. Nyt on siis kiire löytää puuttuvat kummit – ryhtyisitkö sinä kummiksi tai löytäisitkö lähipiiristäsi jonkun kummilapsesta kiinnostuneen? Lue lisää täältä.