Syntymätodistus on avain ihmisyyteen


Syntymätodistus on kaiken dokumentaation ensimmäinen piste Zimbabwessa. Ilman sitä et ole virallisesti olemassa, ja kaikki ovet sulkeutuvat. Kansan Sivistysrahaston kautta näitä ovia on avattu Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen rahaston tuella. 

Evidence Kwayidzan, 20, syntymätodistus on laminoitu, sillä hän tietää sen merkityksen kotimaassaan. 

Zimbabwelaisen nuoren naisen Evidence Kwayidzan, 20, syntymätodistus on laminoitu. Evindence tietää sen merkityksen kotimaassaan. Syntymätodistus kertoo, kuka sinä olet, mutta sillä on myös iso käytännön merkitys. 

Toisin kuin Suomessa, Zimbabwessa syntynyttä lasta ei kirjata automaattisesti väestötietorekisteriin. Ei, vaikka äiti synnyttäisi lapsensa sairaalassa tai synnytysklinikalla. Siitä kyllä tehdään merkintä sairaalan omiin kirjoihin, mutta ei viranomaisille. 

Syntymätodistus on erikseen haettava henkikirjoittajalta. Monesti se jää hakematta. Syyt ovat inhimilliset. Äidin tai mieluusti molempien vanhempien ei ole suinkaan yksinkertaista lähteä kotikylästään tai köyhälistölähiöstä Hararen keskustaan. Vastaan voivat tulla jo bussikulut, joita ei ole varaa maksaa. Lisäksi papereita pitää jaksaa jonottaa monta tuntia – ja kotona odottavat pienet lapset. 

Vastukset eivät lopu tähän. Äidillä itsellään pitää olla syntymätodistus ja henkilöllisyystodistus, jotta lapsikin saa sellaisen. Äidiltä nämä asiakirjat monesti puuttuvat, ja näin lapsikin jää ilman. Puhumattakaan tapauksista, että toinen tai molemmat vanhemmista ovat kuolleet, eikä kuolintodistuksia löydy. 

”Ilman syntymätodistusta sinua ei ole virallisesti olemassa. Et voi suorittaa edes koulun ala-asteen loppututkintoa. Et saa henkilöllisyystodistusta, etkä pääse virallisesti naimisiin, et saa äänestää, et saa ajokorttia, passista puhumattakaan. Se on avain kaikkeen”, Evidence Kwayidza luettelee. 

Lue lisää Kansan Sivistysrahaston sivuilta.