Turvassa ja työn touhussa!


Hyvät kummit ja tukijat!

Olemme turvassa ja täydessä työn touhussa! Zimbabwe on nyt toista täyttä vuorokautta armeijan hallinnassa. Poliittinen taistelu hallitsevan ZANU PF-puolueen ryhmittymien kesken kärjistyi varapresidentin erottamiseen 6.11. Erotetulla poliitikolla on ilmeisen vahva kannatus kansalaisten parissa ja yhtenäisen armeijan tuki. Erottamista voimallisesti ajaneen istuvan presidentin puolison koettiin masinoivan perhedynastian synnyttämistä ja valtaan nousua uutena varapresidenttinä.

Armeija ei ole hyväksynyt kaikkia näitä siirtoja ja päätyi ”pehmeään” vallanottoon; kaikki sujui hyvin hallitusti ja tavallisen kansalaisen kannalta tilanne on rauhallinen. Keskeisiä rva Mugaben kannattajia, ministereitä on otettu talteen, samoin nuorisjärjestön hyvin ”sotaisa”puheenjohtaja ja presidentti on kotiarestissa. Puolison olinpaikasta ei ole tietoa. Saamiemme tietojen mukaan vain yhdessä talteenotossa tapahtui ammuskelua ja 3 vartijaa sai surmansa. Armeija valvoo lentokenttää, kansallista radio/tv-kanavaa ja on sulkenut liikenteeltä keskeisimpiä hallintokortteleita kaupungin keskustassa.

Elämä jatkuu kuitenkin täällä tavalliseen tapaan. Olemme käyneet pankissa, keskussairaalassa, kaupoissa, ystävien luona, Dzivarasekwassa, Suomen kunniakonsulin luona ja golf-kentälläkin. Emme ole kokeneet häirintää tai muita ongelmia. Eilen näimme muutamia sotilashelikoptereita ilmassa. SOME täällä toimii ja kertoo koko ajan tapahtumista ja odotuksista.

Kaikki odottavat nyt virallista tiedonantoa siitä, kuinka seuraava ns. siirtymäkauden hallitus muodostetaan. Erotetun varapresidentti Mnangagwan odotetaan astuvan johtoon ja tekevän yhteistyötä eri ryhmien kanssa.

Kiitos teille huolenpidosta! Lisää voitte lukea esim. Iltasanomien artikkelista ”Zimbabwessa asuva Oili kertoo vallankaappauksesta: ’Armeijaa kunnioitetaan enemmän kuin poliitikkoja'” (15.11.17). Laitamme pikatiedotusta säännöllisesti FB-sivuille: www.facebook.com/zimbabwenaidsorvot

Terveisien varhain alkaneista sateista – Oili & Seppo & tiimi